Acum 97 de ani, la data de 5 aprilie, era semnată o ordonanță militară ce viza interzicerea activităților Partidului Comunist Român. La acea vreme, comuniștii agitau populația pentu a anexa Basarabia de Rusia.
În anul 1924, la data de 5 aprilie, era lansată ordonanță militară prin care se interzice activitatea Partidului Comunist Român. Ordonanța în cauză era semnată de șeful Corpului II de Armată. Acesta act a reprezentat consecința agitațiilor stârnite de comuniști în mai multe comunități din Basarabia. Regiunile erau locuite în principal de etnici ruși și ucrainieni. Acțiunilie aveau ca scop anexarea teritoriului românesc dintre Prut și Nistru la Uniunea Sovietică.
Disidenți și agitatori
În România, Partidul Comunist a luat ființă în anul 1921. Țipătul de naștere al acestuia a fost desprinderea unui grup de bolșevici din Partidul Socialist din România. Comuniștii români promovau tezele Moscovei, conform cărora România ar fi ocupat prin forță și apoi ar fi anexat Basarabia, în martie 1918.
Comuniștii militau pentru încorporarea Basarabiei și a Bucovinei în Ucraina, pentru anexarea Dobrogei la Bulgaria și pentru retrocedarea Transilvaniei Ungariei. În accepțiunea partidului, Regatul României era o veritabilă închisoare a popoarelor. Un stat ce reprezenta o creație artificială a imperialismului apusean.
O multitudine de agresiuni și provocări ale sovieticilor la adresa României au avut loc în anul 1924. Între cele două țări nu existau relații diplomatice. La Viena, însă, reprezentanții celor două țări au purtat negocieri în vederea recunoașterii Unirii Basarabiei cu România. Impasul s-a produs în momentul în care sovieticii au cerut organizarea unui plebiscit în Basarabia. Prin intermediul acestuia, populația ar fi urmat să decidă în privința viitorului acestei provincii. Oficialii români au refuzat din capul locului, o asemenea propunere ar fi pus în discuție întregul sistem al tratatelor de pace de la Versailles, care puseseră capăt Primului Război Mondial.
Nu au încetat nici în ultimul ceas
Ca urmare a acestor evenimente, negocierile dintre cele două țări au încetat în data de 2 aprilie 1924. Ulterior, comuniștii au început imediat agitațiile în Basarabia. Din rațiuni de natură militară, activitatea Partidului Comunist a fost interzisă în 5 aprilie 1924. O zi mai târziu, șeful diplomației sovietice, Maxim Litvinov, declara că, până la organizarea unui referendum, URSS va considera Basarabia drept parte a Ucrainei.
Provocările comuniștilor nu aveau să înceteze prea curând, însă. În 1924, aceștia au încercat să declanșeze un adevărat război civil în Basarabia. Incidentul a fost reprezentat de răscoala de la Tatar Bunar, provocată de agenții ruși. Aceștia foloseau metode întâlnite și în zilele noastre în războiul hibrid din estul Ucrainei.
Alte evenimente importante
- Exploratorul olandez Jacob Roggeveen descoperea misterioasă Insulă a Paştelui, în timpul căutării continentului legendar Terra Australis. (1722);
- Julius şi Ethel Rosenberg deveneau primii civili americani condamnaţi la moarte pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice. (1951);
- Se sinucidea muzicianul american Kurt Cobain, vocalistul formației Nirvana. (1994);
- În Peru, are loc o lovitură de stat a președintelui Alberto Fujimori, care a suspendat garanțiile constituționale. (1992)
“Sărbătorile” zilei
Ziua primului contact este sărbătorită la data de 5 aprilie. Fanii serialului SF Star Trek celebrează în această zi un moment extrem de importnat pentru seria științifico-fantastică. La 5 aprilie, în anul 2063, umanitatea a făcut primul contact cu specia extraterestră a Vulcanienilor. Fanii Star Trek sărbătores această zi prin convenții și petreceri tematice.
Informaţiile publicate de wavenews.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.