Moment istoric pentru presa românească! Gazeta „Curierul Românesc” apare în 1829 drept primul periodic din Țara Românească.
La data de 8 aprilie 1829, a apărut, la București primul periodic din Țara Românească: „Curierul Românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu. Revista a apărut cu sprijinul lui Dinicu Golescu în baza raportului din 29 octombrie 1828 întocmit de contele Fiodor Petrovici Pahlen și aprobat de Pavel Kiseleff.
Bazele presei românești
Inițial, gazeta ar fi trebuit să poarte numele de “Curierul Bucureștilor”. Primul număr a apărut pe 8 aprilie 1829. Ziarul și-a continuat apariția până la data de 12 decembrie 1859. Principalul canal de difuzare a fost librarul Iosif Romanov. “Curierul Românesc” a pus bazele presei românești. Publicația reprezenta prima gazetă românească cu periodicitate constantă și cu apariție îndelungată.
În cuprinsul ziarului se publicau texte administrative, știri politice și militare, articole și note de îndrumare. Articolele cuprindeau noțiuni elementare de istorie, geografie, comerț, economie, industrie etc. Primul număr includea un articol editorial privind istoricul ziarelor în lume; înștiințări „din lăuntru”; înștiințări „din afară”; informații despre „mezaturi”, plecări și sosiri de demnitari la Bucuresci; știri „despre lucrarea pământului, care merge înainte cu mare spor”.
În anul 1837, ziarul a început să publice un supliment numit “Curierul de amble sexe”. Un lucru foarte important, având în vedere situația de la acea vreme privind diferențele dintre bărbați și femei.
Întoarsă din mormânt, menită unei sorți cumplite
În anul 2014, după mai bine de 150 de ani, “Curierul Românesc” este relansat. Sub forma unei publicații online cu caracter non-profit, “Curierul” își propunea să ajute tinerii jurnaliști independenți să își găsească drumul spre notorietate în planul media româneasc.
Începând cu anul 2020, “Curierul Românesc” devine publicația oficială a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Alte evenimente notabile – 8 aprilie
Este descoperită celebra statuie grecească Venus din Milo în Insula Milos din Marea Egee. (1820);
A avut loc, la Teatrul Național din București, premiera piesei lui I.L. Caragiale, „D-ale Carnavalului”. (1880);
A murit C.A. Rosetti, om politic român, participant la Revoluția română de la 1848, conducător de importante ziare și reviste. (1885);
Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru. (1985)
“Sărbătorile” zilei
Ziua Internațională a Romilor este aniverstată anual la data de 8 aprilie. Ziua a fost aleasă în anul 1970 cu ocazia primului Congres Internațional al Romilor, care a avut loc la Londra. Atunci au fost steagul romilor și imnul lor național.
Informaţiile publicate de wavenews.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.