Părinții sunt așteptați cu nerăbdare să se întoarcă la birouri. Guvernul promite stimulente mari pentru cei ce vor reveni la muncă înainte ca bebelușul lor să împlinească șase luni.
Conform unui OUG aprobat miercuri de către Guvern, părinţii aflați în concediu de creștere a copilului vor primi un stimulent dacă aleg să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului. Este vorba de o sumă în valoare de 1.500 de lei.
La muncă, nu la schimbat scutece
Această formă de sprijin a fost adoptată de Guvern prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă. Totodată, rămâne valabil şi stimulentul de 650 de lei pentru părinţii care se vor întoarce la serviciu în termenul legal, adică până copilul împlineşte doi ani.
Ordonanța mai conturează o formă de sprijin, în valoare tot de 650 de lei, acordat părinţilor cu copii cu dizabilităţi cu vârsta între trei şi şapte ani. Prin intermediul acestor măsuri, Raluca Turcan, ministrul Muncii, dorește să încurajeze părinții să se întoarcă mai repede la muncă. Mai mult, ministrul dorește să ajute și la creșterea veniturilor acestora.
“Aceasta este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă. De asemenea contribuie la creșterea veniturilor părinților. Scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față la nivelul angajatorului. Practic, noile prevederi incluse în proiect sunt următoarele:
Se acordă un stimulent de 1.500 de lei în locul stimulentului de 650 de lei dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni de către copil sau vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități. Se menține stimulentul de 650 de lei pentru părinții care revin în activitate până la împlinirea vârstei de 2 ani. De asemenea, după împlinirea vârstei de 6 luni sau un an în cazul copilului cu handicap până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 sau de 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Informaţiile publicate de wavenews.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.